dimecres, 7 de març del 2007

Vols saber qui som?

Miquel Gual Pons, nascut a Sóller l’any 1964.

Som tècnic en mecànica industrial i estic vinculat a l’empresa de la Font des Teix des de l’any 1985, actualment en som el Gerent.

Vaig ser fundador del grup juvenil S’Escala, col·laborador del setmanari Sóller, cofundador del setmanari Veu de Sóller, coautor del llibre Les fonts de Sóller i Fornalutx i membre del consell d’administració del setmanari Veu de Sóller; actualment som redactor del suplement «Fora Vila Verd».

Vaig ser regidor de l’Ajuntament de Sóller a l’oposició l’any 1989. A més, he estat President de la comissió de Sanitat, Serveis Socials i Governació, Tinent de batle de Presidència i Governació, Tinent de batle de Béns i Serveis i Infraestructures, delegat del Museu Balear de Ciències Naturals i de l’escola de picadors de pedra i restauradors, i delegat i gerent del CEDEIB (Consorci per al Desenvolupament de les Illes Balears) entre els anys 2000 i 2003. Actualment som membre de l’Executiva Nacional d’Entesa per Mallorca, regidor portaveu a l’Ajuntament de Sóller i candidat a la batlia per Entesa per Sóller.

EL BATLE HA D’ESSER EL POLÍTIC MÉS PROPER AL CIUTADÀ

Dins l’actual context polític i institucional al qual pertanyem com a ciutadans gaudim de diverses institucions, totes elles democràtiques (és a dir, elegides per la gent). N’hi ha de més properes i d’altres que quasi ningú sap per a què serveixen. Així, els sollerics, com a ciutadans d’un estat membre de la Unió Europea, poden elegir els seus representants al Parlament Europeu. Dins un àmbit més reduït, i juntament amb la resta dels ciutadans d’Espanya, també podem triar els nostres representants a les Corts Generals i al Senat. Ja en un lloc més proper, ens trobam que també podem dir la nostra a l’hora de triar els diputats al Parlament de les Illes Balears i els consellers del Consell de Mallorca.

I finalment, els sollerics, i únicament els sollerics, podem triar els nostres representats més directes, és a dir, els regidors de l’ajuntament els quals elegiran el batle de Sóller.

Per això, i per que sóc molt conscient de que el càrrec de regidor o de batle es el més proper al ciutadà, entenc que aquest ha d’estar el més a prop possible d’ell i li ha de facilitar els vincles que com a ciutadans tenim dret a establir amb el govern de la nostra ciutat.

Per aquest motiu si el proper batle de Sóller som jo, em compromet davant tots vosaltres a:

1.- Concertar entrevistes dos cops per setmana a les tardes (a més de les habituals dels matins). Si un solleric té un problema i ha de parlar amb el batle no té perquè perdre el seu jornal. El batle és qui s’ha d’adaptar, en la mesura que sigui possible, als horaris dels seus ciutadans.

2.- Atendre a la gent del Port com a mínim una vegada per setmana. La barriada del Port és prou important com per a que el batle s’hi desplaci, a més d’entendre que per molta gent, sobretot la d’edat avançada, li és complicat pujar a les Cases de la Vila.

3.- El batle, o un membre de l’equip de govern, ha de ser present (si se’l convida) a totes les convocatòries de debat o de idees promogudes per moviments ciutadans, indiferentment de la ideologia del grup promotor.

Si el polític entén la política com el servei i la proximitat del govern al ciutadà, el que ha de fer és estendre ponts entre el que representa i el que necessita la gent, just així amb la proximitat i la complicitat es podran dur endavant polítiques realment útils pel conjunt de la ciutadania, que al meu entendre ha d’ésser l’objectiu principal.

dimarts, 6 de març del 2007

LA NECESSÀRIA PROTECCIÓ DE LES MUNTANYES


Les nostres muntanyes, la imatge que reflecteixen, els ecosistemes que guarden, el tresor etnològic que bastiren els nostres avantpassats. Tot el que representa, i en un futur ha de representar, es troba en perill de mort.

En perill degut a una política fomentada pel Partit Popular que veu l’illa de Mallorca com un solar i les muntanyes de Sóller talment con les planures dels voltants de Montuïri.

I per què parlam d’això, doncs perquè el PP va rompre un dels consens més importants del pla general del 98 "la protecció màxima de la muntanya": en aquells moments es va establir una parcel·la mínima dins els ARIPS (Àrees, Reservades d’Especial Interès) de 200.000 metres per poder construir. Ara aquests espais tan valuosos des del punt de vista medi ambiental i econòmic han estat reduïts, via pla territorial, a 50.000 metres, una quarta part d’abans .

Per aquest motiu si jo som el proper batle de Sóller el compromís d’ENTESA PER SÓLLER d’aquesta setmana és molt clar:

1.- Restablirem els 200.000 metres originals a les zones ARIPS que varen ésser modificades.

2.- Vetllarem de prim compte les obres realitzades dins les muntanyes. Totes les infraccions són sancionables, però en segons quins llocs sensibles han d’ésser més controlades.

Les nostres muntanyes són el patrimoni més valuós dels sollerics.

Malgrat el que pensa el PP de Sóller no és igual un metre quadrat de Sóller que un de Montuïri, per aquest motiu i perquè el model turístic i econòmic de Sóller no es pot deslligar de les muntanyes, aquestes les hem de mimar, conservar, vigilar i potenciar com el que són: llocs per gaudir de la natura, per practicar una forma ancestral d’agricultura, de caça o d’explotació forestal, mai com a urbanitzacions encobertes, o zones destinades a l’especulació del sol en forma d’habitatges que surten del "porxo" tradicional.

EL DEFENSORA SOLLERENSE, PER UN TEATRE DIGNE D’UN POBLE.

Quan l’actual equip de govern es va fer càrrec de la batlia va posar en pràctica una política clarament conservadora, prioritzant les grans obres d’infrastructures viàries i deixant de banda aspectes com el que avui tractarem:

El DEFENSORA SOLLERENSE és l’únic espai públic de considerable aforament que actualment té en propietat l’ajuntament de Sóller degut sobretot a la generositat dels socis propietaris de l’immoble.

A començament de legislatura es trobava amb les teulades arreglades i a punt per envestir les necessàries reformes interiors. A final de legislatura es troba talment com al començament, per això ENTESA PER SÓLLER, si el mes de maig està al govern municipal, es compromet a:

1.-cercar finançament autonòmic, central o europeu per enllestir el projecte de reforma i utilització del teatre.

2.-cogestionar l’edifici amb el consell municipal de cultura, organisme creat la passada legislatura i que actualment es troba en estat letàrgic.

3.-diversificar l’oferta i les possibilitats de la sala, concerts, cinema, reunions, conferències, exposicions, congressos....

4.-intentar que les activitats dutes a terme financin les despeses ocasionades per l’immoble.

Els pobles han de mimar la cultura en totes les seves expressions. Sóller, malgrat el Partit Popular, segueix essent un poble culte i participatiu, des de l’ajuntament hem de crear les eines precises per cobrir aquestes necessitats, i el Defensora Sollerense n’és una de prioritària dintre de l’àmbit cultural.

LA RECOLLIDA ORGÀNICA, UN DEURE DE TOTHOM.

És trist escoltar l’actual regidora de medi ambient la senyoreta Serra quan afirma que la recollida orgànica no es pot dur a terme a Sóller per ser un poble massa gran.

Des d'ENTESA PER SÓLLER entenem que la preservació del medi ambient, l’estalvi de recursos naturals i manufacturats i el tractament racional de les deixalles passa per un correcte, útil i pràctic triatge del fems. Per aquest motiu proposam els següents punts:

1.-Començar la propera legislatura amb un pla pilot (possiblement a una barriada) de la recollida selectiva de fems incloent-hi l’orgànica. Així com hi ha contenidors petits de vidre al carrers, s’han de posar contenidors de color groc per a envasos per tal de facilitar el reciclatge d’aquests.

2.-Facilitar a la mesura del que sigui possible els serveis de recollida selectiva, proximitat de contenidors, diversitat dels mateixos, horaris i serveis.

3.-Cuidar, augmentar i adecentar els actuals punts verds.

4.-Impulsar campanyes efectives de conscienciació ciutadana

5.-A mesura que la recollida sigui efectiva (recordem que la recollida selectiva ben feta no paga a son Reus) el menor cost repercuteixi amb la tassa que recapta l’ajuntament i paguen els sollerics (actualment 176 €).

La recollida selectiva és ja una necessitat social que repercuteix en la qualitat de vida dels habitants i Sóller ha d’ésser capdavantera en la cura del medi ambient i l’entorn. L’ajuntament, el màxim promotor i dinamitzador de les noves formules de recollida i reciclatge, sempre ha d’estar a la vora dels ciutadans i tenir en compte que quan el preu de recepció disminueixi ha de repercutir directament a les butxaques dels sollerics.